Tiedefoorumilla tehtiin RajatOn-hanketta tunnetuksi

Vuosittain järjestettävän Tiedefoorumin teemana oli tänä vuonna sopivasti tiedekasvatus, ja niinpä mekin pääsimme esittelemään juuri käyntiin pyörähtänyttä RajatOn-hankettamme Heurekaan toukokuun 27. päivä. Ihan sattumaltahan tiedekasvatus ei Suomen Akatemian ja Opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämän foorumin teemana ollut, vaan tiedekasvatuksen kehittämiseen on kiinnitetty valtion toimesta parin viime vuoden aikana erityistä huomiota. Konkreettisia toimenpiteitä tiedekasvatuksen edistämiseksi ovat olleet muun muassa Tiedekasvatuksen kehittämistyöryhmän kokoaminen ja ensimmäisten tiedekasvatusavustusten jakaminen. Noista avustuksista on rahoitettu myös meidän hankkeemme.

Tiedefoorumilla oli meidän lisäksemme esillä yhdeksän muuta tiedekasvatushanketta. Niiden joukossa esittäytyivät muun muassa Heurekan ja Oulun Tietomaan rinnalla ehkäpä tunnetuin tiedekasvatustoimija eli LUMA-keskus Suomi. Mukana oli myös Taloudellinen tiedotustoimisto, jonka Virtuaalinen tiedeTET -hankkeessa koululaiset pääsevät suorittamaan työelämään tutustumisjaksoaan tekemällä tutkimusta etäyhteyden päässä olevien tutkijamentorien opastuksella.

Kaikilla hankkeilla oli omat esittelypisteensä, joilla tiedefoorumiin osallistuneet pääsivät kiertelemään. Me olimme laatineet omaan pisteeseemme posterit, joissa kerroimme RajatOn-hankkeen taustoista, tavoitteista ja sisällöstä. Lisäksi olimme valmistelleet osallistujille kyselytutkimuksen ja pienen tutkimustehtävän esimerkin muodossa siitä, millaista tutkimusta rajateemasta voi kouluissa tehdä. Esittelypisteellämme oli sen verran kova vilinä, että hädin tuskin ehdimme juoda järjestäjien tarjoamat kahvit. Kävijät olivat kiinnostuneita hankkeemme aihepiiristä ja ilahduttavinta oli, että osalle kävijöistä hankkeemme oli jo ennestään tuttu.

Tänä vuonna varsinaisen tiedefoorumin avannut kansliapäällikkö Anita Lehikoinen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä korosti tiedekasvatuksen merkitystä toisaalta lasten ja nuorten opiskelumotivaation ja toisaalta Suomen kansainvälisen menestyksen ja hyvinvoinnin kehittymisen kannalta. Tiedefoorumissa puhunut Tiedekeskus Heurekan toiminnanjohtaja Anneli Pauli oli yhtä lailla huolissaan suomalaisten oppimistulosten heikkenemisestä PISA-vertailussa ja totesi, että avainsanoja motivaation kasvattamiseen ovat oivaltaminen, ilo, myönteiset tunnekokemukset, luova toiminta, vuorovaikutteisuus ja monipuoliset oppimisympäristöt. Tiedekasvatus ja tutkiva oppimisote ovat keinoja, joilla näitä tekijöitä voidaan tuoda kouluopetukseen.

Tiedefoorumissa julkaistiin Tiedekasvatuksen kehittämistyöryhmän laatimat ehdotukset lasten ja nuorten tiedekasvatuksen kehittämiseksi. Työryhmän muistio oli otsikoitu räväkästi ”Suomi tiedekasvatuksessa maailman kärkeen 2020”. Tuli meillekin paineita hankkeen toteuttamiseen, että voimme ottaa osamme kunniasta kuuden vuoden kuluttua 😉 Vakavasti ottaen, työryhmän selvityksessä tavoitteeksi asetettiin se, että tiedekasvatus on luonteva osa kaikkien lasten ja nuorten oppimista niin kouluissa kuin koulujen ulkopuolella. Selvityksen mukaan tämä tukisi Suomen osaamisperusteista kasvua ja edistäisi lasten ja nuorten luovaa ongelmanratkaisukykyä sekä mahdollisuutta ymmärtää ja seurata tieteen kehitystä. Selvitys sisälsi myös konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joilla lasten ja nuorten kiinnostusta tieteeseen ja tutkijanuraan voitaisiin lisätä. Meidän kannaltamme olennaisia näistä olivat ehdotukset tiedekasvatuksesta osana opetussuunnitelman mukaista koulutyötä ja toisaalta tiedekasvatus osana korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Kaiken kaikkiaan tiedefoorumi oli antoisa. Lähdimme kotiin vakuuttuneina siitä, että olemme tekemässä jotakin hyödyllistä ja tärkeää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s