Suuria ajatuksia

Pitkän tauon jälkeen on taas aika päivittää mitä RajatOn-projektille kuuluu. Vaikka sivut näyttävät vielä kovasti keskeneräisiltä, eivät tekijät ole levänneet laakereillaan. Päinvastoin, tekemistä on riittänyt tutkijoiden tekstien ja tehtävien parissa.

Kolme ensimmäistä tutkijoiden laatimaa aihetta on jo julkaistu. Niissä käsitellään rajoja hyvin erilaisista näkökulmista. Turun yliopiston tutkijatohtorin Jarmo Malmstenin teksti pohtii median luomia rajoja, Lappeenrannan teknillisen yliopiston erikoistutkijan Kristiina Korjonen-Kuusipuron teksti ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta ja Turun yliopiston opiskelijoiden Marianna Kuuselan ja Tommi Sirosen luonnossa olevia rajoja ja rajavyöhykkeitä.

Äkkiseltään voisi ajatella, mitä yhteistä näillä aiheilla on. Miten esimerkiksi media ja ihmisen ympäristösuhde liittyvät toisiinsa? Jos rajat ymmärretään perinteisesti fyysisinä rajoina, jotka erottavat erilaisia alueita toisistaan, on näiden aiheiden välille vaikea rakentaa yhteyttä. Mutta jos rajat nähdään ihmisen luomina näkymättöminä (käsitteellisinä, sosiaalisina, mentaalisina, kulttuurisina…) rajoina, ja maailma sosiaalisesti rakentuneena, alkavat nämä yhteydet avautua.

Media rajaa maailmaa luokittelemalla juttunsa alueellisesti. Se välittää käsityksiä alueista ja niiden välisistä eroista. Nämä käsitykset vaikuttavat siihen, millaisena me näemme maailman ja miten me rajaamme sitä mielessämme. Ihmisen ympäristösuhde on puolestaan hyvin kulttuurisidonnainen. Opimme omassa kulttuurissamme, miten ympäristöä hyödynnetään ja miten siitä tulee huolehtia. Kun kaksi ihmistä eri kulttuureista kohtaa, voivat heidän näkemyksensä maailmasta olla siksi hyvin erilaisia.

Mitä suurempi myllerrys maailmassa on (ja nyt tuntuu olevan Ukrainan kriisin ja talouskriisin myötä), sitä tärkeämpää on ymmärtää, miten me ihmiset luomme rajoja. Tätä kautta voimme toivottavasti oppia ymmärtämään toisiamme paremmin. Näin suureelliset toiveet meillä on RajatOn-materiaalin suhteen. Toivottavasti nämä ja muut pikkuhiljaa tämän kevään aikana avautuvat aiheet herättävät paljon ajatuksia koululaisissa ja meissä vanhemmissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s