Tutkimusaihiot


Tutustu valmiisiin tutkimusaihioihin!

1. Rajat muuttuvat

Tutkitaan yhden maanosan tai maapallon alueen valtioiden rajojen muuttumista. Miten rajat ovat syntyneet? Millaisia muutoksia rajoissa on tapahtunut ja miksi? Käytä pohjatekstinä Muuttuvat rajat ja Rajat ovat vallan merkkejä -tekstejä. Tarkasteltavia alueita voivat olla esimerkiksi Afrikka, Lähi-itä, Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka, Aasia, Pohjoismaat, Eurooppa, Suomi, Venäjä/Neuvostoliitto, Saksa, Mongolia, Kiina, Yhdysvallat tai Jugoslavia.

2. Raja-alueen tapaustutkimus

Tehdään case-tutkimus (tapaustutkimus) valitusta rajasta ja sitä ympäröivästä raja-alueesta. Tutkitaan rajan ja raja-alueen historiaa ja nykypäivää. Käytä pohjatekstinä Raja-alueet Euroopassa -tekstiä.

3. Mitä tapahtuu Suomen rajoilla?

Tutkitaan Suomen rajoja ja rajailmiöitä. Valitaan yksi tai useampi ilmiö tarkastelun kohteeksi: turismi, työvoiman liikkuvuus, maa- ja kiinteistökaupat, monikulttuuriset perheet (arki, lapsikiistat), mentaaliset rajat, kaksoiskaupungit.

4. Kurkistus ajankohtaiseen rajatutkimukseen

Tutustutaan ajankohtaiseen rajatutkimukseen. Tutkitaan esimerkiksi, mitä tarkoittaa rajatutkijoiden näkemys siitä, että teknologisen kehittymisen ja biotunnisteiden myötä ”rajat ovat kaikkialla” (a vernacularized borders studies). Käytä pohjatekstinä Miten rajoja tutkitaan? -tekstiä.

5. Suomalainen rajatutkimus

Tutkitaan, minkälaista on Suomessa tehtävä rajatutkimus. Ketä ovat suomalaiset rajatutkijat ja minkälaisia aiheita he tarkastelevat? Käytä pohjatekstinä Miten rajoja tutkitaan? -tekstiä.

6. Rajat ylittävät infrastruktuurit

Tutkitaan, minkälaisia rajat ylittäviä infrastruktuureja on Euroopassa. Tarkastellaan, miten nämä infrastruktuurit (sähkö, kaasu, rautatiet, lentovalvonta jne.) toimivat ja minkälaista rajat ylittävää yhteistyötä niiden toiminta edellyttää.

7. Turvallisuus ja luottamus kaupungeissa

Perehdytään turvallisuuden ja luottamuksen käsitteisiin kaupunkiympäristössä. Tutkitaan, mitä näkymättömiä rajoja voi olla kaupungeissa. Tarkastellaan kaupunkiturvallisuutta ja kaupunkiympäristön segregoitumista.

8. Raja-alueiden tilastollinen tutkimus

Tutkitaan tilastojen avulla, mitä vaikutuksia rajoilla on raja-alueiden kehitykseen. Tutustutaan rajatilastoihin (rajanylitykset, tax free -kauppa, matkailutilastot). Esitetään tuloksia graafisessa muodossa.

9. Aluekehitys Euroopassa

Tehdään tilastoihin pohjautuva tutkimus aluekehityksestä Euroopassa. Tutustutaan Eurostatin tilastotietokantaan. Tehdään yksinkertaisia analyysejä ja esitetään tulokset karttapohjalla.

10. Rajat ja kulttuuri

Tutkitaan miten globalisaatio vaikuttaa rajoihin ja kulttuureihin. Pohditaan, hävittääkö globalisaatio kulttuurit. Tutkitaan, mitä kulttuureille tapahtuu raja-alueilla.

11. Rajat ja taide

Tutkitaan, miten taide ja rajat liittyvät toisiinsa. Tarkastellaan, minkälaista taidetta rajoista on tehty ja miten taidetta voidaan käyttää tutkimusmenetelmänä rajatutkimuksessa.

« Siirry Tee tutkimus -sivulle

Sivun alkuun ⇑

© RajatOn 2015Creative Commons -lisenssi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s