Ekaterina Melnikova

ekaterina Tutkija
Venäjän tiedeakatemia (Kunstkamera)

Työskentelen Pietari Suuren mukaan nimetyssä antropologian ja etnografian museossa ”Kunstkamerassa” Pietarissa. Lisäksi pidän sosiaaliantropologian, suullisen historian ja muistin antropologian luentoja Pietarin eurooppalaisessa yliopistossa ja Talouskorkeakoulussa.

Valmistuin Pietarin valtionyliopiston etnografian ja antropologian laitokselta vuonna 2000, ja Pietarin eurooppalaisen yliopiston etnologian tiedekunnasta vuonna 2003. Sen jälkeen väittelin tohtoriksi, ja väitöskirjani julkaistiin vuonna 2011 otsikolla ”Kuviteltu kirja: kirjojen ja lukemisen kansanperinteen historia Venäjällä”. Tutkin kansantarinoita eriskummallisista kirjoista, kuten niin sanotusta ”mustasta kirjasta” ja kirjasta, jonka avulla pystyy kertoman mukaan karkottamaan piruja.

Samaan aikaan kun kirjoitin väitöskirjaani, osallistuin muutamiin kansainvälisiin projekteihin. Kävin tutkimusmatkoilla Karjalankannaksella ja Pohjois-Laatokan alueella venäläisten ja suomalaisten tutkijoiden kanssa. Keskustelimme paikallisten asukkaiden kanssa, haastattelimme heitä ja yritimme selvittää, mitä alueen asukkaat ovat mieltä alueen menneisyydestä. Kirjoitimme ylös monia suullisia kertomuksia Karjalan asuttamisesta sodan jälkeen; siitä, miten ihmiset asettuivat alueelle ja olivat kanssakäymisissä keskenään, missä ja miten he asuivat. Tutkimustuloksista julkaistiin artikkeleita teoksessa “Moving in the USSR: Western anomalies and Northern Wilderness”. Koska kolmen vuoden aikana kerättyä materiaalia oli kuitenkin niin paljon ja se oli todella mielenkiintoista, päätimme julkaista osan haastatteluista omana kirjanaan. Vuonna 2005 ilmestyikin venäjänkielinen kirja ”Granitsa i ljudi. Vospominanija pereselentsev Priladozhskoj Karelii i Karelskogo Peresheika”

Väiteltyäni tohtoriksi jatkoin entisen Suomen Karjalan tutkimista. Matkustin Sortavalaan, Pitkärantaan, Suojärvelle ja Lahdenpohjaan, ja keskustelin ihmisten kanssa, jotka olivat muuttaneet alueelle heti sotien jälkeen. Heitä oli vielä mahdollista löytää paikallisten asukkaiden joukosta. Jututin myös museoiden ja koulujen työntekijöitä, sotajäännösten etsijöitä, ja monia muita ihmisiä, jotka tänään luovat historiaa alueella.

Olen kirjoittanut muutaman artikkelin menneisyyden esittämisestä Laatokan Karjalassa, ja nyt suunnitelmissani on julkaista kirjan siitä, millä kaikilla eri tavoilla voi ajatella, puhua ja esittää tämän alueen historiaa.

Ekaterina Melnikova


Ekaterina Melnikova kirjoitti Rajat mielessämme -teemaan aiheesta: Menneisyys, muisti ja rajat

Mainokset