Kari-Matti Vuori

Johtava tutkija, Suomen ympäristökeskus, Laboratoriokeskus
Vieraileva tutkija, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

”Tutkin vesistöjen ekologiaa ja ekosysteemimuutoksia sekä menetelmiä, joilla vesistöjen tilaa voidaan arvioida, parantaa ja seurata.”

Opiskelin biologiaa vuosina 1983–1990 Jyväskylän yliopistossa, josta valmistuin filosofian maisteriksi pääaineenani hydrobiologia ja limnologia ja sivuaineenani ekologia ja luonnonhoito. Pro gradu-työni käsitteli vesiperhosten ekologiaa keskisuomalaisessa Soutujoessa.

Tohtoriksi väittelin vuonna 1995 Joensuun yliopiston biologian laitokselta aiheenani vesiperhosten yksilö-, populaatio- ja kiltavasteiden käyttö jokivesistöjen likaantumisen arvioinnissa.

Vuodesta 1995 lähtien olen työskennellyt lähes yhtäjaksoisesti ympäristöhallinnossa erikoistutkijana ja viimeiset kymmenen vuotta Suomen ympäristökeskuksessa tutkimusprofessorina ja johtavana tutkijana. Lisäksi olen työskennellyt Jyväskylän yliopistossa yliassistenttina ja Oulun yliopistossa professorina. Työssäni olen tutkinut laajasti vesiekosysteemien muutoksia ja niiden suhdetta jätevesien, maa- ja metsätalouden ja kaivosten aiheuttamaan kuormitukseen sekä vesivoimalaitosten rakentamiseen ja käyttöön.

Tärkeä osa tutkimustyötäni on ollut erilaisten vesien tilan seurantamenetelmien ja bioindikaattoreiden sekä vesistökuormituksen vähentämismenetelmien kehittäminen. Tutkimuskohteinani ovat olleet sadat suomalaiset joet, järvet ja rannikkovedet sekä lähialueista Venäjän ja Suomen sekä Norjan ja Suomen rajavesistöt. Työni on ollut monipuolinen yhdistelmä maasto- ja laboratoriotyöskentelyä ja tilastollista mallintamista.

Tutkimustyön rinnalla olen opettanut aktiivisesti. Olen pitänyt dosenttikursseja vesiensuojelusta ja ympäristöriskien arvioinnista Itä-Suomen, Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa. Olen ohjannut 25 pro gradu-työtä, joita opiskelijat ovat tehneet Jyväskylän, Oulun, Joensuun, Helsingin, Åbo Akademin ja Tampereen yliopistoihin. Tohtorin väitöskirjoja olen ohjannut yhdeksän, ja niiden tekijät ovat olleet Oulun, Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen jatko-opiskelijoita.

Tutkimuksen ja opetuksen lisäksi olen toiminut asiantuntijatehtävissä: Olen osallistunut eurooppalaisiin ja kansainvälisiin vesiensuojelun menetelmien kehittämis- ja standardointitehtäviin sekä vesieliöiden ja -luontotyyppien uhanalaisuuden arviointeihin. Lisäksi olen toiminut kansalaisjärjestöissä erilaisten hankkeiden aiheuttamien vesiekologisten vaikutusten arvioinnissa.

Jatkossa olen kiinnostunut tutkimaan entistä monitieteisemmin ihmisen ja yhteiskunnan suhdetta vesiluontoon ja sen muutoksiin, sekä erilaisten yhteistyömuotojen kehittämistä vesiensuojelussa.

Kari-Matti Vuori, kari-matti.vuori[a]lut.fi


Kari-Matti kirjoitti Rajat ja ympäristö -teemaan aiheesta Vesistöt eivät tunne rajoja

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s